En av våra läsare, Anders Natander, har skickat in följande smakrika och värmande variant - perfekt för att sätta guldkant på en gråslagen höstdag.

Tack Anders!

Fisksoppa höst/vinter

Receptet är lagom för 4 hungriga personer en kall dag!

Du behöver

  • 2 burkar krossade (eller skalade) tomater
  • 1 burk Crème fraiche (std./lätt)
  • 8 dl mjölk (std./lätt)
  • 2 vitlöksklyftor
  • dill/persilja/koriander efter smak
  • ½ buljongtärning alt fond
  • 2 dl skalade räkor
  • 1 portionsbit lax
  • 3 dl. fiskblandning (räkor, bläckfisk, musslor, crabsticks, lax, vit fisk – finns olika blandningar)
  • 4 råa skalade potatisar
  • 1 pkt saffran
  • salt o peppar
  • 1 msk mörk sirap
  • Matolja
  • ½ gul lök – eller en hel liten lök

Gör så här

Använd en stor kastrull. Häll i lite olja o hetta upp. Skär potatisen i bitar, ca 3x3 cm stora och lägg i dem när oljan blivit het.

Stek potatisarna i kastrullen under omrörning i 5 minuter, tillsätt grovmalen peppar och salta. Bitarna skall bli lite färgade och mjukna något, sedan är det dags att hälla på tomaterna.

Krossa/pressa vitlöksklyftorna och lägg i dem. Tillsätt buljong/fond. Sänk värmen och låt allt puttra i 10 minuter. Skölj räkor o fisk i ett durkslag så att de tinar något. Skär laxen i lika stora bitar som potatisen.

Hetta upp en stekpanna med lite olja i. Hacka/skiva löken och stek den hastigt, och häll den sedan i soppan. Stek fisken; laxen i 1 minut och resten i 30 sekunder, så att den får lite yta.

Tillsätt mjölk och Crème fraiche i soppan, rör om. Tillsätt saffran, sirap, kryddor. Smaka av, salta ev.

Tillsätt fisken, koka varsamt 3-5 minuter under omrörning, tillsätt räkorna – klart att servera – gärna med grovt bröd, öl eller rött/vitt vin!


Kommentar av osignerat
27 december 2010

Underbar soppa! Jag hade även i 2 morötter. Gott!

Kommentar av pelle
6 mars 2009

En kall öl och denna soppan gjorde det hela till en riktigt fest måltid! Gott om näring och goda smaker,

plus ölen :)

Kommentar av Sofia
19 augusti 2010

Otroligt god soppa! Lagade den när vi hade kalas förra hösten, t.o.m fiskhatarna åt både en och två portioner av den... :)

Kommentar av Simon
8 januari 2009

Soppan skar sig när jag hade i saffran... någon som kan förstå varför?

Redaktionens kommentar
Konstigt... inte lätt att svara på. Saffran bör inte göra att den skär sig.
Kommentar av Klasse
7 april 2008

Otroligt god, men 4 personer... Den räckte till 6 personer och alla var hungriga och gillade verkligen soppan! Riktigt lyckad, jag bjöd på den då några vänner hjälpt till att tapetsera i min lägenhet.

Tack!

Kommentar av Per
21 mars 2008

Riktigt god. Nära gränsen till för fet.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kyckling i curry

Långkok blir mustigt värmande grytor!

Glöm grytan på spisen och bjud på riktigt mustig currygryta!

grytrecept.se


Enkel festmat

Viltskav till mer än bara grytor!

Färdigt renskav är den lätta vägen till lyxiga vilträtter på några minuter. Allt från renskavspytt till klassisk viltgryta passar både helgkväll som vardag!

Viltkött har ofta mycket smak och lagar du renskav behöver du sällan krydda med örtkryddor. Låt istället råvarorna hjälpa varandra och locka fram de enkla smakerna.
En klassisk viltskavsgryta med enbär, svamp och lingon värmer och är enkel festmat som passar när man vill ha rejäl, varm mat. Men viltskav från frysen passar lika bra i en pasta carbonara eller i en risotto som får fint mustig smak.
Tillsammans med rotfrukter blir viltskav en god viltskavspytt, eller en renskavspytt som en vildare variant av pyttipanna.
Serverad du renskav med rödbetor och timjan har du en lyxig helgrätt som passar fint med grönsallad och hembakat bröd!
Äter inte alla i sällskapet kött? Det går faktiskt att göra en vegetarisk variant – vegetarisk renskavsgryta på Quorn, som smakar vilt och riktigt bra!

 viltskav.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...