Fisksoppa med räkor och spenat

Du behöver (4 personer)

Vitt vin

  • 400 g fiskfilé, färsk eller djupfryst,
    gärna torsk och lax, men det funkar med
    kolja, sej, eller liknande.
  • 250 g färska räkor, eller 100 g skalade
  • ett par purjolökar
  • 250 g bladspenat (alternativt hackad spenat)
  • 8 dl fiskbuljong, (tärningar eller fond) eller hummerbuljong.
  • 1 dl vitt vin, gärna torrt (alternativt citronvatten)
  • 2-3 dl vispgrädde
  • smör
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

Tina djupfryst fisk, skölj färska filéer. Dela den i lagom stora bitar för soppan.

Skala räkorna, koka buljongen.

Skölj och skär purjolöken, grovhacka spenaten, och fräs dem i smör i en gryta. Låt dem inte få färg! Häll i buljong, vin och grädde och koka upp. Lägg i fisken och koka några minuter - låt inte fisken koka sönder. Tag grytan från värmen och lägg i räkorna - som absolut inte får koka. Låt soppan dra och smaka av med salt och vitpeppar.

Tips!

Tidigt på våren går det bra att använda förvällda späda nässelblad istället för spenat.


Kommentar av all in
11 december 2010

Hmm...Supergott! Den ska vi göra igen.

Kommentar av HN
13 september 2009

väldigt enkel men otroligt god soppa

Kommentar av /Han som trodde fisksoppa var svårt
6 september 2009

Strålande gott och enkelt att tillaga.

Kommentar av Macan i Halmstad
28 juni 2008

Härligt gott tyckte Macan, Karro, Johan, Micke i Halmstad.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Enkel festmat

Viltskav till mer än bara grytor!

Färdigt renskav är den lätta vägen till lyxiga vilträtter på några minuter. Allt från renskavspytt till klassisk viltgryta passar både helgkväll som vardag!

viltskav.se

Laxlasagne

Laxen gillar pasta

Lax och pasta är som gjorda för varandra. Laxlasagne är självklar helgmat!

lasagne.nu


Scones

Baka scones på höstkanten

Dags att dra täcket över huvudet och sova fram till april? Nej! Stig upp och baka grova scones istället!

Snabbare väg till fullkomlig bakglädje finns knappast. Scones är verkligen en vinnare i köket! Vi bjuder på tre rykande färska recept att variera de klassiska sconesen med. Redaktionens absoluta favorit är sconesen med äpple och kanel - de klarade sig knappt förbi fotograferingen... Fast våra grova scones på rågsikt och frön är en stadig vardagshjälte som kanske är allra godast tillsammans med lite honung och smör.

Är du glutenintolerant eller vill prova att baka med skrädmjöl vill vi slå ett slag för glutenfria scones. Vi bakar dem på havre och gör dem saftiga med finrivna morötter.
Mycket bakglädje önskar redaktionen!

 scones.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...